Кошик

Кошик порожній!

Додавайте товари, що сподобалися в кошик.

Сума замовлення
грн.
Замовити в Києві
Чого ми не знали про удон

Чого ми не знали про удон

06.11.2019

Локшина удон, місо суп і суші - найпопулярніші блюда японської кухні. Прості в приготуванні, вони привертають ідеальним балансом смаку. І якщо місо і суші з сирими морепродуктами - страви на любителя, до того ж вимагають специфічних інгредієнтів для приготування, то локшина швидко знайшла відгук в серцях господинь. Проста і смачна, вона привертає доступністю. Готувати її нескладно, цілком можна впоратися в домашніх умовах, а всі продукти - знайти на лавках супермаркетів. Однак потрібно знати кілька основних секретів. Поговоримо про те, як приготувати локшину удон і що для цього буде потрібно.

Склад і історія страви

Удон - одне з основних страв національної японської кухні. За популярністю воно поступається тільки рису. Відомий удон давно, його готували ще в VIII столітті нашої ери. Що це таке? Удон є локшиною з додаванням різних інгредієнтів. Від звичайної її відрізняє відсутність яєць в складі і особлива форма - вона ріжеться на товсті і широкі смужки. Яка локшина потрібна для Удона? Її існує кілька видів, проте основною рисою є принцип приготування тіста: без яєць і на основі пшеничного борошна (допускається домішка подрібненої гречки або бобових).

Цікаво: рецепт і навіть назва японці запозичили у сусідів-китайців. Правда, останні Удона називали напівкруглі галушки, які традиційно додавали до супу.

В Японію рецепт привіз чернець-буддист Кукай. Блюдо припало до смаку всім, хто його пробував, і незабаром його почали готувати по всій країні.

Як виглядає удон? Це пшенична локшина білого або брудно-білого кольору, яку подають з овочами, м'ясними і морепродуктами. Готувати блюдо потрібно відразу перед подачею, сам процес займає буквально 20 хвилин. Традиції японської кухні полягають в тому, щоб не допускати надмірного і тривалої термальною обробки продуктів. Вважається, що чим свіже їжа, чим менше на неї впливало тепло, тим вона корисніша. Тривале варіння і смаження спотворюють смак і аромат продуктів.

Класичний рецепт включає всього 3 інгредієнта:

  • мінеральну воду;
  • сіль;
  • борошно.

У складі немає яєць, чому тісто виходить ніжним. Колір її може варіюватися в залежності від типу борошна: в межах від білого до брудно-білого.

Важливо: насправді локшина удон відрізняється в різних провінціях Японії за формою, розміром, відтінку. Всього налічується до 30 різновидів цієї страви. Також в залежності від регіону відрізняється принцип подачі та приготування (розрізняються по добавкам, виду бульйону, в якому її готують).

Основні різновиди локшини удон

Гастрономічні смаки японців з різних префектур (регіонів) відрізняються, з цієї причини і традиційні страви мають невеликі відмінності в приготуванні. Так, серед найбільш поширених типів Удона можна виділити:

  1. Дангодзіру. Це локшина плоскою і широкою нарізки, чимось схожа з галушками.
  2. Інаніва удон. Являє собою тонкі смуги з тіста, її готують в регіоні Акіта.
  3. Ісе. Так позначається товста локшина. Традиційна для префектури Міє.
  4. Кансай. Таку локшину роблять з м'якого тіста і середньої товщини. Готують її в преф. Кансай.
  5. Кісімен. Характерна для регіону Нагої. За формою - плоска, довга локшина.
  6. Санук. Так позначається тверда локшина, нарізана на плоскі стрічки, яка поширена в рег. Кагава.
  7. Суба. Цей удон характеризується середньою товщиною. Відрізняється сірим кольором через те, що в тісто додається зола особливих рослин.
  8. Хото. Удон широкої і плоскої нарізки. Готується з овочами, до них часто додається гарбуз. Традиційна для префектури Яманасі.

Як бачимо, локшину удон в країні Висхідного Сонця дійсно дуже люблять. А за рахунок різноманітності видів, варіантів приготування блюдо не набридає навіть при частому вживанні.

Будинки ж зробити можна буквально будь-яку локшину удон. Притому основний інгредієнт можна купити в готовому вигляді в магазині східних продуктів. Продається локшина у вигляді напівфабрикату. При приготуванні потрібно відварити удон до готовності.

Користь локшини

Вважається, що часте вживання борошняних виробів може негативно позначитися на фігурі. Однак у випадку з Удон це не так. Він багатий на різні корисні речовини:

  • вітаміни: РР, групи В, Н, Е;
  • мінеральні компоненти: хром, кальцій, фосфор, магній, молібден, цинк, йод, селен та ін .;
  • антиоксиданти, фолієва і пантотенова кислоти та ін.

За рахунок великого відсотка змісту складних вуглеводів удон навіть можна вживати людям з деякими типами цукрового діабету. А за рахунок збалансованого складу відзначається велика користь для організму: від нормалізації ЦНС до зміцнення судинної, серцевої, зорової системи, зниження рівня холестерину та ін.

Цікаво: Скільки калорій в локшині удон? Відповідь на це питання безпосередньо залежить від типу борошна, способів приготування та додаткових інгредієнтів. В середньому калорійність самої локшини становить приблизно 300 ккал / 100 г.

Вибір інгредієнтів

Головним правилом японської кулінарної культури є найвища якість продуктів. Вони повинні бути максимально свіжими.

При приготуванні Удона важливо дотримуватися даний принцип на стадії вибору інгредієнтів для локшини та інших продуктів для страви. Готують його з овочами, різним м'ясом: з куркою, зі свининою, морепродуктами. Рецептів багато - основні варіанти розглянемо нижче.

Особливості приготування

Їдять удон як в гарячому, так і в холодному вигляді. Притому зазвичай на основі продукту готують страви з додаванням різних інгредієнтів. У чистому вигляді борошняний виріб практично не вживають. Найбільш традиційний спосіб подачі - у вигляді супу. Подається готова локшина в невеликій кількості бульйону, але також популярний і спосіб подачі з соусом, овочами і м'ясом. Однак щоб по-справжньому смачно приготувати удон, слід дотримуватися основних правил:

  1. Варити локшину слід не більше 2-10 хвилин. За рахунок м'якою та еластичною консистенції тесту цього часу достатньо. Час можна скоротити або збільшити в залежності від виду та розміру мучного вироби. Зазвичай інформація про те, скільки варити локшину удон, вказується на упаковці, однак важливо пробувати її в процесі приготування. Оптимальна кондиція - «аль денте», т. Е. М'яка зовні і трохи тверда всередині.
  2. При варінні потрібно трохи посолити воду.
  3. Готову локшину слід відразу відкинути на друшляк, скропити олією і швидше додати до решти інгредієнтів страви, не допускаючи її охолодження.

Сполучення можуть найрізноманітнішими. Зазвичай в удон додають:

  • омлет або варені яйця,
  • морепродукти або м'ясо;
  • паростки бобових;
  • пір'я зеленої цибулі;
  • гриби;
  • морква;
  • кабачки;
  • огірки;
  • насіння кунжуту і ін.

У процесі приготування також блюдо збризкують заправкою, в яку традиційно включають соєвий соус, рисовий оцет, іноді мирин або саке.

Основний принцип полягає в підготовці інгредієнтів, їх змішуванні перед подачею. Рецептів Удона дуже багато, як і варіантів поєднань продуктів. Наприклад, в домашніх умовах можна приготувати один з нескладних: локшину з куркою і овочами. Для цієї страви потрібно:

  • удон;
  • болгарський перець;
  • морква;
  • часник;
  • цибуля (пір'я і ріпчасту);
  • куряче філе;
  • соєвий соус;
  • імбир.

Всі овочі шаткують соломкою, м'ясо нарізають кубиками. У великій кількості масла по черзі всі інгредієнти обсмажують: спершу курку, потім цибулю і моркву. Далі потрібно влити соєвий соус і додати імбир, після влити трохи води і протушкувати. Коли овочі і м'ясо практично готові, до них додається відварена локшина і все разом ще раз прогрівають. У процесі приготування блюдо потрібно посолити.

Види овочів і м'яса можна варіювати на свій смак.

В інтернеті є десятки рецептів цього блюда, вибрати можна страву під будь-які переваги: ​​вегетаріанське, гостре, пряне, з бульйоном і ін. В цьому, крім очевидної простоти, і полягає принадність Удона.

Його можна готувати різними способами, чому буде змінюватися смак готового блюда, за рахунок чого воно не набридає. Спробуйте приготувати його будинку, здивувати близьких недорогим і смачним обідом. Як мінімум половина інгредієнтів знайдеться на кухні. Відсутні продукти завжди можна знайти в будь-якому супермаркеті за невеликі гроші, а основні принципи приготування локшини Удона не вимагають навичок професійного кухаря або застосування складних кулінарних технологій.

Повернутися до списку новин
Наверх
Виберіть ваше місто