Кошик

Кошик порожній!

Додавайте товари, що сподобалися в кошик.

Сума замовлення
грн.
Замовити в Києві

08.11.2019

У японській культурі їжа займає дуже важливе місце. Представники цього народу вважають, що вона повинна не просто насичувати, а тішити все почуття. Суші - одне з найвідоміших страв Землі Висхідного Сонця, яке підкорило практично весь світ. Основою більшості кулінарних позицій є рис, морепродукти і соєвий соус. Не менш відоме і пікантне національне блюдо - сашимі. Що це, яка риба підходить і як приготувати смачну закуску без допомоги професіоналів? Ми розповімо всі тонкощі і важливі аспекти.

Технологія готування сашимі

Суші - узагальнена назва всіх японських страв на базі сумесі (рис з оцтом). В Японії приготування цієї страви називають справжнім мистецтвом. Чи не менше майстерності потрібно для формування ідеального сашимі, яке готують із сирого філе різних сортів риб, морепродуктів. При бажанні і невеликій практиці оволодіти азами для приготування закуски в домашніх умовах цілком реально.

Для деяких залишається секретом, чим відрізняється сашимі від звичних всім ролів. На відміну від останніх, для їх приготування не потрібен рис, не потрібно надання страві певної форми. Кухар нарізає рибу з особливих технологій, по черзі розміщує інгредієнти і подає разом з соусом (соєвий), васабі (японський зелений хрін), дайконом, листами сісо, маринованим імбиром - його частіше їдять між вживанням порцій, щоб покращити сприйняття смаку. За відгуками, замовити кращі суші і роли з доставкою можна через професійну службу доставки «Ікура».

З чого роблять сашимі? Для готування використовують свіже філе:

  • лосося;
  • тунця;
  • кальмарів;
  • креветок;
  • риби-меча;
  • палтуса;
  • восьминога;
  • кита.

Ми розповімо, як приготувати сашимі в домашніх умовах, без спеціальних приладів і серйозного досвіду. Пропонуємо один з найсмачніших рецептів - закуску з копченим вугром. Необхідно підготувати такі продукти: 200 г вугра, червоних, помаранчевих солоних водоростей, 100 г свіжого огірка.

Базові етапи:

  • нарізаємо рибу тонкими скибочками, викладаємо на тарілку (її потрібно попередньо охолодити як мінімум протягом 1 години, число шматочків - непарне);
  • натираємо овоч на крупній тертці, формуючи соломку;
  • викладаємо огірок гіркою поруч з вугром, окремо розміщуємо 2 види водоростей.

Багато новачків в світі японської кухні розмірковують: суші і сашимі - в чому різниця? Вона істотна і полягає не тільки в складі, але і в філософії страви. Якщо роли - це вишуканість і гастрономічне насолоду, то класична рибна нарізка символізує абсолютну свіжість. Розрізняють декілька різновидів: нігірі-дзусі, сусі-рулет.

Корисно! Якщо для подачі на стіл немає васабі, можна приготувати відмінний аналог зі звичайного хрону, додавши до його пюре трохи солі, оцту, цукру, дуже дрібно нарізаної петрушки.

Створено чимало технік оброблення, нарізки філе різних риб. Загальний алгоритм полягає в:

  • відділенні шкіри від м'якоті;
  • разрезке філе навпіл уздовж центральної лінії;
  • нарізці кожного шматка поперек волокон на приблизно 8 скибочок товщиною 0,5-1 см під кутом 30 ° С (при цьому лезо ножа знаходиться діагонально обробній дошці).

При бажанні порції можна прикрасити, наприклад, зробивши надріз і вставивши в нього по шматочку лимона в формі віяла. Вершиною кулінарної майстерності вважають уміння нарізати сашимі так тонко, щоб через скибочки просвічувався візерунок тарілки. Кальмари подрібнюють в формі тонких кілець тільки з одного боку, не пошкоджуючи цілісність протилежною. Багато хто запитує про те, як правильно їсти сашимі - для цього потрібні японські палички і смачний соус, в який умочують скибочку риби.

Як вибрати рибу для сашимі

Свіжість продукту - основна вимога до страви. Використовувати заморожену рибу можна, її краще обробити і порізати самостійно, безпосередньо перед подачею на стіл. Вид змінюється в залежності від сезону.

Корисно! Не всі готові відразу пробувати філе сирої риби. Щоб звикнути до цієї думки, потрібен час. Відмінними стартом стане дегустація бланшованого, обпаленої на грилі філе з овочевим салатом.

Ідеальні сашимі можна зробити тільки з свіжевиловленої риби. У наших умовах безпечніше всього вибирати спеціальну рибу в супермаркеті (шокової заморозки). Професійні компанії працюють безпосередньо з постачальниками. Вони постачають свіжу продукцію, нарізану за технологією (філе зачищено від сухожиль, кровотоку, темного м'яса), застосовується обробка озонованою водою.

Щоб знизити ризики, пов'язані з бактеріями, можна використовувати тільки ту рибу, яку правильно зберігали при низькій температурі. Перестрахуватися від паразитів допоможе попередня заморозка на 15 годин при показниках від -31 до -35 або в діапазоні 10-23 не менше 7 днів.

Через певного ризику сашимі небажано вживати вагітним жінкам, маленьким дітям, людям зі слабкою імунною системою, літнім, ВІЛ-інфікованим.

Повернутися до списку новин
Наверх
Виберіть ваше місто